Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Καφεπίνειν εστί socializing

Το σκηνικό είναι γνωστό. Μεταξύ 9.20 και 9.50 στη κουζίνα του γραφείου γίνεται το αδιαχώρητο. Φτάνουμε όλοι στο γραφείο και πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, πριν καν ανοίξουμε τον υπολογιστή μας οδεύουμε προς την κουζίνα να προμηθευτούμε την απαραίτητη ποσότητα καφεΐνης για να αρχίσουμε τη μέρα μας. Εξάρτηση ή όχι είναι μια αγαπημένη συνήθεια.

Το πιο καλό όμως είναι ότι σ΄αυτή τη διαδικασία της παρασκευής καφέ μαθαίνεις όλες τις φάσεις και τα γκολ του χθεσινού αγώνα που δεν είδες, μαθαίνεις ότι η Σουλα περιμένει παιδί, ότι το θεατρικό που είδε το Μαρικάκι δεν ήταν καλό, ότι η σύνδεση ADSL έχει φθηνήνει αρκετά και ότι το meeting που είχες να προετοιμάσεις για τις 14:00 μεταφέρεται για τις 11:00 και καλά θα κάνεις να τρέξεις.

Ο καφές είναι πολλά. Μα πάνω απ΄όλα είναι ευκαιρία για επικοινωνία.

Ψάχνοντας στο θείο googlη για την καφεΐνη έμαθα διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα.

Ιδιότητες Καφέ

Σε μέτριες δόσεις βελτιώνει τη μνήμη (!!). Σε υψηλές δόσεις, λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Για το λόγο αυτό όσοι πίνουν ροφήματα ή ποτά με ψηλές συγκεντρώσεις καφείνης θα πρέπει να παίρνουν και άφθονο νερό (ακόμη δε κατάλαβα γιατί όταν παραγγέλνεις καφέ στο εξωτερικό σου ΄ρχεται ξερός χωρίς νερό… αφού το λένε κι οι γιατροί… κίνδυνος αφυδάτωσης!)

Χρησιμοποιείται για θεραπεία διαφόρων ειδών πονοκεφάλων, της ημικρανίας και των πονοκεφάλων τάσης. Επίσης η καφεΐνη ανακουφίζει για σύντομο χρονικό διάστημα απ΄την κούραση και τη νύστα - αν και η πρωινή βόλτα στα γραφεία μας δε το επιβεβαιώνει. :-Ρ
Σε υπερβολικές δόσεις όμως μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, υπερβολική διούρηση, ναυτία και εμετούς, εντερικές διαταραχές, νευρικότητα και ανησυχία, άγχος και αγωνία, κατάθλιψη, τρεμούλιασμα και αυπνία.

Η απότομη στέρηση από την καφεΐνη προκαλεί πονοκεφάλους ζαλάδες νύστα ευερεθιστικότητα, ναυτία και εμετούς. Για τους λόγους αυτούς η απόσυρση της καφεΐνης θα πρέπει να γίνεται σταδιακά για να αποφεύγεται το σύνδρομο στέρησης
Επίσης, ορισμένοι πιστεύουν ότι η χορήγηση καφεΐνης, σε άτομα που έχουν πάρει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλης, μπορεί να τους συνεφέρει. Αυτό δεν είναι αληθές μιας και η καφεΐνη δεν είναι αντίδοτο της αλκοόλης.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι 250 mg καφεΐνης ημερησίως είναι μια μέτρια ποσότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περισσότερα από 315 mg καφεΐνης ημερησίων θεωρούνται υπερβολική ποσότητα
Ένα φλιτζάνι των πιο κάτω ροφημάτων περιέχει:

· Καφές φίλτρου 80 έως 115 mg
· Στιγμιαίος καφές 65 mg
· Μαύρο τσάι 40 έως 60 mg
· Κακάο 4 mg
· Τενεκεδάκι αναψυκτικού τύπου κόλα 35 έως 60 mg

…για μετρήστε τι ποσότητα καφεΐνης καταναλώσατε σήμερα!


Socializing
Πέρα όμως απ΄την καφεΐνη και την επίδρασή της πάνω μας η ώρα του καφέ είναι ιερή και για έναν ακόμη λόγο. Είναι η αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά στους φίλους και τους συναδέλφους μας. Είναι η στιγμή που είμαστε ακόμη χαλαροί. Βρισκόμαστε στην κουζίνα και στους διαδρόμους λίγο πριν ξεκινήσουμε τη μέρα μας και μιλάμε για πράγματα εκτός δουλειάς. Με άλλα λόγια επικοινωνούμε (αν και με δυσκολία χωρίς την απαραίτητη δόση καφεΐνης).

Καφές είναι η πρωινή κουβέντα, είναι η απογευματινή απόλαυση, είναι η αφορμή για να ξαναμαζευτούμε μετά τη δουλειά και να μιλήσουμε. Χαλαρά όπως αρμόζει σε τέτοιες στιγμές καφεπόσης. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα έχουμε τόσες καφετέριες. Δε πάμε στην καφετέρια για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για καφεΐνη. Πάμε για να βρεθούμε με άλλους ανθρώπους και να μοιραστούμε εμπειρίες. Τι κι αν τον καφέ τον χρεώνουν εδώ περισσότερο απ΄ότι στο εξωτερικό… Η αγάπη για το καφεπίνειν & socializing είναι ακατανίκητη και τελικά μάλλον θα τον πληρώσουμε και δη αδιαμαρτύρητα.

Καλό καλοκαίρι με άφθονους δροσερούς φραπέδες!!

6 σχόλια:

MRL είπε...

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στο εταιρικό μας newsletter αυτό το μήνα.

Negma είπε...

Άντε, και σ' ανώτερα!!!!!!!!!!

Μπορεί ανετότατα να δημοσιευτεί και "παραέξω"!!!!!!!!!!!

Να δω πότε θα καφεπιούμε και θα σοσιαλιστούμε στο THIRTY-THIRTY!!!

Ή έστω και κάπου αλλού μέχρι τότε, γιατί παραχαθήκαμε και μου λείψατε! Χθες είχαμε την κουβέντα σας με το Χρυσοψαρόνι και τα ίδια λέγαμε!

Αν δεν τα καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά, στέλνω από δω ευχές για

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΞΕΣΑΛΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!

dazed n' confused είπε...

Χα... την πατησα ...

Καρφωθηκα οτι ειχα καιρο να περασω απο εδω ...
Τωρα πηρα ειδηση το ποστακι, ενω το'χεις ανεβασει εδω και ενα μηνα σχεδον ...
Βεβαια εχω και τα ελαφρυντικα μου ...
Πριν το ανεβασεις, για καιρο περνουσα και δεν εγραφες τιποτα ...
Και πανω που το πηρα αποφαση πια, εκανες την εκπληξη ;-Ρ

Anyway ...
Τι γινεται ? Χαθηκαμε ...
Θα σας δουμε καθολου ?
Το παλικαρι μας ακομα ταλαιπωρειται η ανοιξε ?
Κανονιστε να βρεθουμε ρε ...

Φιλιααα !!!

Sogian είπε...

Πέρνα λίγο. Υπάρχει κάτι που σε αφορά... Φιλί.

Sogian είπε...

Το να σερβίρεις καφέδες σου προσφέρει τις ίδιες ποσότητες της ουσίας με το να τους πίνεις; Λέει η έρευνά σου κάτι γι' αυτό;

Φιλί.

Aurangel είπε...

Χρόνια Πολλά φιλενάδα!!!
Είπαμε ότι ο καφές είναι μια super εξάρτηση,τόσο πολύ όμως δεν το περίμενα να σου αρέσει!!!!

Αν γυρίσεις το φλυτζάνι ανάποδα, ελπίζω ο νέος χρόνος να σου φέρει ότι ποθείς(ή τα μελλούμενα).

Ελπίζω πάντως να μη καταπιαστείς με την αμέσως επόμενη γλυκιά εξάρτηση,γιατί τότε κανένας δεν θα ξεκολλάει από εδώ!!!!
Μα που πήγε το μυαλό σου?
Την σοκολάτα εννοούσα.
Το υποκατάστατο της έννοιας που κατάλαβες.
Όπως και να'χει,
σου εύχομαι ότι καλύτερο για την νέα χρονιά που έρχεται.(Το πουλί που βλέπεις απέναντι από το χερούλι του φλυτζανιού σου να έρχεται).
2009 kisses